Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη, 10 Μαΐου 2016

Προς όλες τις μαμάδες: Tα καταφέρνετε μια χαρά


sad
Σταματήστε για ένα λεπτό ό,τι κάνετε και ακούστε το καλά: Τα καταφέρνετε μια χαρά!
Έ, εσείς. Εσείς που έχετε ένα νήπιο να κρέμεται από πάνω σας ενώ προσπαθείτε να σκουπίσετε το γάλα του από την μπλούζα σας. Εσείς, που έχετε γίνει εξπέρ στο να κάνετε μπάνιο σε δύο λεπτά. Εσείς, που κάθεστε στο τραπέζι και μαλώνετε με τα παιδιά σας για να κάνουν τις εργασίες τους. Εσείς, που είστε τόσο εξαντλημένες στο τέλος της μέρας και τόσο πιεσμένες με την ιδέα ότι όλα αυτά πρέπει να τα ξανακάνετε και αύριο. Θέλω να σας πω κάτι.
Τα καταφέρνετε μια χαρά.
Επιτρέψτε μου να το ξαναπώ. Για να το εμπεδώσετε.
Τα καταφέρνετε μια χαρά.
Ξέρω ότι δεν το νιώθετε όταν το μωρό σας κλαίει και εσείς έχετε κάνει ΤΑ ΠΑΝΤΑ για να σταματήσει, αλλά μάταια. Του τραγουδήσατε, το ταχταρήσατε, το κουνήσατε, το βάλατε να ρευτεί, του αλλάξατε πάνα και το μωρό δεν λέει να ηρεμήσει. Μπορεί να σκέφτεστε ότι προφανώς κάτι δεν κάνετε καλά ως μαμάδες, γιατί αν τα κάνατε όλα καλά, το μωρό θα χαμογελούσε και θα έβγαζε χαρούμενες φωνούλες. Επιτρέψτε μου όμως να σας πω ότι τα καταφέρνετε μια χαρά. Αφιερώνετε τον εαυτό σας, το χρόνο σας και την ενέργειά σας για να κάνετε οτιδήποτε πιστεύετε ότι θα κάνει το μωρό σας χαρούμενο και αυτό είναι αξιέπαινο.
Μπορεί να φαίνεται ότι δεν τα καταφέρνετε όταν οι μέρες σας είναι γεμάτες με ξεσπάσματα του παιδιού ή με φωνές ή με παρεξηγήσεις ή με προσπάθειες να ζυγίσετε τα υπέρ και τα κατά ανάμεσα στο να φτιάξετε ακόμη ένα παζλ με το 3χρονο ή να φύγετε αμέσως από το σπίτι ουρλιάζοντας. Ετοιμάζετε το αγαπημένο τους φαγητό μόνο και μόνο για να σας πουν ότι είναι αηδία. Τους λέτε ότι είναι ώρα για παιχνίδι και αυτά δεν θέλουν να κάνουν τίποτα μαζί σας. Προσπαθείτε να κάνετε μερικές δουλειές στο σπίτι και αυτά ξαφνικά βρίσκονται ανάμεσα στα πόδια σας. Είναι πολύ δύσκολο. Θέλετε να βάλετε τα κλάματα. Και δεν πειράζει, γιατί τα καταφέρνετε μια χαρά.
Προς τις μαμάδες που έχουν παιδιά σχολικής ηλικίας και που παλεύουν να μάθουν στα παιδιά τους να ξεχωρίζουν το σωστό από το λάθος και να τους μάθουν τις κοινωνικές δεξιότητες, την έννοια της φιλίας και της εντιμότητας και τη σωστή συμπεριφορά: Τα καταφέρνετε μια χαρά. Κάθε μέρα πρέπει να αφήσετε τα παιδιά σας να βγουν στον πραγματικό κόσμο και απλώς ελπίζετε και εύχεστε ότι θα πάρουν σωστές αποφάσεις. Ότι θα επιλέξουν να είναι ευγενικά. Ότι θα επιλέξουν να σέβονται τους νόμους. Ότι θα επιλέξουν να είναι γενναιόδωρα. Τα βλέπετε να μπαίνουν τρέχοντας στο προαύλιο του σχολείου και το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να ελπίζετε ότι όσα κάνετε είναι αρκετά.
Και είναι, πιστέψτε με.
Κανείς δεν είναι τέλειος. Όλοι έχουμε ελαττώματα. Εγώ φωνάζω πολύ στα παιδιά μου. Δεν περνάω αρκετό ποιοτικό χρόνο μαζί τους. Μερικές φορές μου φαίνονται τόσο βαριεστημένα όσο οι πέτρες. Τα αφήνω να περνάνε πολλές ώρες μπροστά σε μια οθόνη και να τρώνε υπερβολικά πολλά ζελεδάκια. Μπορεί να έχετε και εσείς τα ίδια προβλήματα ή μπορεί τα δικά σας να είναι διαφορετικά. Όπως και να έχει, αυτά είναι μικροπράγματα. Ξέρω ότι όλο αυτό σας φαίνεται τεράστιο τώρα που το παιδί σας έχει μάθει από έξω όλα τα επεισόδια της «Ντόρας της μικρής εξερευνήτριας», αλλά σε σχέση με τα πραγματικά σημαντικά πράγματα, είναι ασήμαντο.
Η ουσία είναι στα σημαντικά πράγματα και το σημαντικότερο είναι ότι τα παιδιά σας ξέρουν ότι σας αγαπάνε. Μπορεί να μη σας το λένε. Μπορεί να είναι νευριασμένα μαζί σας για άπειρους λόγους. Σας αγαπάνε όμως. Σας αγαπάνε γιατί τους δίνετε φιλί για καληνύχτα. Σας αγαπάνε γιατί τους παίρνετε ένα καινούριο παιχνίδι όταν είναι άρρωστα. Σας αγαπάνε γιατί βάζετε να παίξει το αγαπημένο τους τραγούδι 712 συνεχόμενες φορές. Σας αγαπάνε γιατί πλένετε το αγαπημένο τους μπλουζάκι. Σας αγαπάνε γιατί θυμόσασταν εκείνο το αστείο πράγμα που έκαναν την προηγούμενη βδομάδα. Σας αγαπάνε γιατί τα φροντίζετε.
Και αν τα παιδιά σας σας αγαπάνε, τότε τα καταφέρνετε μια χαρά.
Ξέρω ότι αυτό δεν πρόκειται να απαλύνει τις τύψεις που έχετε ως μαμάδες. Ξέρω ότι δεν πρόκειται να εξαφανίσει τα δάκρυα της εξάντλησης. Όμως ελπίζω ότι, έστω και για ένα δευτερόλεπτο, θα αφήσετε αυτές τις λέξεις να τρυπώσουν στην καρδιά σας και να σας προσφέρουν μία στιγμή χαράς μέσα στη χαοτική σας μέρα.

Γράφει η Toni Hammer για τη Huffington Post

 Πηγή: http://familyinaction.gr


Αντιδράσεις:


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Facebook Themes