Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη, 19 Μαΐου 2016

Όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε για τον ομφάλιο λώρο

Ο ομφάλιος λώρος είναι πηγή ζωής που συνδέει την μητέρα με το έμβρυο καθ' όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ουσιαστικά είναι ένας σωλήνας που παρέχει στο έμβρυο τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες για την ανάπτυξή του. Κατά τον τοκετό, ο ομφάλιος λώρος κόβεται. Αρχικά, είναι παχύς, ελαστικός και ημιδιαφανής αλλά ύστερα από λίγες μέρες αποξηραίνεται, συρρικνώνεται και προεξέχει από τον αφαλό. Μπορεί να είναι κατά κάποιο τρόπο ένα "δυσάρεστο" θέαμα εν συγκρίσει με την εικόνα του μωρού αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποτελεί λόγο ανησυχίας καθώς πέφτει μετά το πέρας 1-3 εβδομάδων και η περιοχή εξελίσσεται στον αφαλό του βρέφους.
Τι πρέπει να κάνω με τον ομφάλιο λώρο;
Οι περισσότεροι γονείς ανακουφίζονται όταν μαθαίνουν πόσο εύκολη είναι η φροντίδα του ομφάλιου λώρου. Αγνοήστε τον, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Στο παρελθόν, οι γονείς συνηθιζαν να καθαρίζουν την περιοχή με αντισηπτικά διαλύματα. Σήμερα όμως οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι δεν απαιτείται ειδική φροντίδα, πέραν της συνήθους υγιεινής. Ο ομφάλιος λώρος πέφτει γρηγορότερα αν δεν ασχοληθούμε μαζί του. Θα πρέπει να έχετε υπ΄ όψιν σας ότι ο ομφάλιος λώρος δεν είναι τίποτα περισσότερο από έναν νεκρό ιστό. Κατά την πτώση του λώρου ενδέχεται να παρατηρηθεί μια μικρή αιμορραγία αλλά διακόπτεται με την ήπια πίεση στο σημείο. Όταν η αιμορραγία δεν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, δεν είναι ανησυχητική.
Τι συμβαίνει μετά την πτώση του λώρου;
Μετά την πτώση του λώρου, μερικές φορές, απομένει ένα κομμάτι ροζ ιστού, το κοκκίωμα. Παρόλο που το κοκκίωμα δεν παράγει συμπτώματα, ενδέχεται να παρατηρήσετε μια μικρή ποσότητα εκκρίματος από το σημείο όπου ο λώρος συνδεόταν με την κοιλιά του μωρού. Το κοκκίωμα θα εξαφανιστεί μόνο του, ύστερα από κάποιους μήνες. Σε ορισμένες περιστάσεις, η εφαρμογή νιτρικού αργύρου συμβάλλει στην ταχύτερη πτώση του.

Πότε πρέπει να ανησυχήσω;

 Δείτε τη συνέχεια εδώΑντιδράσεις:


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Facebook Themes