Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη, 5 Μαΐου 2016

Έξαρση του Κοξάκι σε παιδιά προσχολικής ηλικίας: Μέτρα προστασίας


Θορυβημένοι είναι οι γονείς στη Λάρισα εξαιτίας της έξαρσης που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα ο ιός Κοξάκι σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.
Πρόκειται για έναν εντεροϊό που εξαπλώνεται πολύ εύκολα, αφού μεταδίδεται από την άμεση επαφή των υγρών του στόματος, όπως το φτέρνισμα και ο βήχας. Μάλιστα, η μετάδοσή του είναι ραγδαία σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και σχολεία, τις περισσότερες φορές σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ξαφνικά υψηλό πυρετό, εξανθήματα χέρια-πόδια-στόμα, στοματίτιδα, πονοκέφαλο, απώλεια όρεξης και κόπωση.
Καθησυχαστικός για το φαινόμενο εμφανίζεται ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, ο οποίος επισημαίνει πως τα κρούσματα που έχουν παρατηρηθεί στη χώρα μας ανήκουν στον τύπο Α του ιού, που προκαλεί ήπιας μορφής ίωση και δεν είναι επικίνδυνος, αλλά χρειάζεται παρακολούθηση και ενημέρωση του θεράποντα Παιδιάτρου.
thumbnail (2)
«Συνήθως προκαλεί αναπνευστικές και εντερικές λοιμώξεις, ενώ είναι υπεύθυνος για την πρόκληση κυρίως της νόσου χεριών-ποδιών-στόματος, που εκδηλώνεται με πυρετό και φυσαλιδώδες εξάνθημα στις παρειές και στη γλώσσα και κηλιδοβλατιδώδες εξάνθημα, που εντοπίζεται στις παλάμες των χεριών και στα δάχτυλα, καθώς επίσης στις πατούσες των ποδιών και μπορεί να εξελιχθεί σε φυσαλιδώδες» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Μέτρα προστασίας
Ο ιός δεν μπορεί να προληφθεί εύκολα. Ωστόσο, οι κανόνες υγιεινής όπως το τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών μετά από την τουαλέτα και πριν από το φαγητό, θα πρέπει να τηρούνται.
«Δεν ακουμπάμε τα χέρια στα μάτια και τη μύτη, δεν μοιραζόμαστε το φαγητό και το νερό ή τους χυμούς με άλλα παιδιά στο σχολείο, γιατί αυτός είναι ένας τρόπος από τους πιο συνηθισμένους απαλλαγής μικροβίων» επισημαίνουν οι ειδικοί.
Συστήνουν, παράλληλα, τον συχνό καθαρισμό των αντικειμένων με τα οποία τα παιδιά έρχονται σε επαφή, όπως τα παιχνίδια, οι πιπίλες ή άλλα αντικείμενα που βάζουν στο στόμα.
«Οι έγκυες – τονίζουν – πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με ασθενή που εκδηλώνει νόσο».
Αντιμετώπιση
Για τον Κοξάκι δεν υπάρχει θεραπεία, ούτε εμβόλιο αλλά μόνο υποστηρικτικά μέτρα όπως ελαφρύ ντύσιμο και άφθονα υγρά.
«Στα εξανθήματα δεν βάζουμε τίποτα, γιατί υποχωρούν από μόνα τους και η νόσος υποχωρεί πλήρως σε 7-10 μέρες περίπου» επισημαίνουν οι ειδικοί. Συστήνουν παράλληλα τα παιδιά για όσο διάστημα είναι άρρωστα να μην πηγαίνουν στο σχολείο, γιατί υπάρχει κίνδυνος να μεταδώσουν τον ιό. «Η νόσος αφήνει ανοσία και σπάνια νοσούν δεύτερη φορά» σημειώνουν.
Ο χρόνος επώασης (από την μόλυνση μέχρι την εκδήλωση των συμπτωμάτων) κυμαίνεται από 2-12 μέρες, συνήθως περισσότερες από 6 μέρες.


Αντιδράσεις:


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Facebook Themes