Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2015

Τα πρώτα βήματα του μωρού: Tα πρώτα βήματα έχουν τη δική τους κατάλληλη στιγμή για να γίνουν.

Όπως και κάθε άλλο στάδιο στην ανάπτυξη ενός μωρού, έτσι και τα πρώτα βήματα έχουν τη δική τους κατάλληλη στιγμή για να γίνουν. Κάποια μωρά είναι πιο ανήσυχα πνεύματα και… βιάζονται περισσότερο ενώ άλλα θέλουν τον χρόνο τους!


Τα πρώτα βήματα του μωρού είναι και η πρώτη του κίνηση προς την ανεξαρτησία! Τη μια στιγμή ο μπέμπης σας γλιστράει επάνω στον καναπέ και την επόμενη περπατάει με μικρά, ανυπόμονα βηματάκια προς την αγκαλιά της μαμάς που τον περιμένει.

Πότε γίνονται τα πρώτα βήματα;

Κατά τη διάρκεια του 1ου έτους της ηλικίας του, το μωρό αναπτύσσει σιγά-σιγά τη δύναμη των μυών του και μαθαίνει να κάθεται, να κυλιέται και να μπουσουλάει. Το πόσο γρήγορα θα μάθει να στηρίζεται στα ποδαράκια του και να περπατάει δεν είναι το ίδιο για όλα τα μωράκια. Συνήθως, τα πρώτα βήματα γίνονται μεταξύ του 9ου και 12ου μήνα και το περπάτημα είναι πλέον καλό και ισορροπημένο στους 14 ή 15 μήνες.
Ωστόσο, μην ανησυχείτε αν το παιδί σας αργήσει λίγο περισσότερο! Κάποια μωρά δεν περπατούν πριν από την ηλικία των 16-17 μηνών.

Πώς εξελίσσεται το περπάτημα του μωρού;

Συνήθως, όπως είπαμε, γύρω στους 9 μήνες το μωρό προσπαθεί να σταθεί όρθιο, στηριζόμενο σε κάποιο έπιπλο. Στους 9-10 μήνες αρχίζει να καταλαβαίνει πώς να λυγίζει τα γονατάκια του και πώς να κάθεται μετά τη –σύντομη– ορθοστασία του.
3 μήνες αργότερα και αφού έχει συνηθίσει στην αίσθηση του να στέκεται όρθιο και νιώθει αυτοπεποίθηση, ξεκινά να κινείται από ένα έπιπλο προς κάποιο άλλο, για να μπορεί να στηρίζεται.  Σε αυτήν τη φάση, το μωράκι σας μπορεί να περπατήσει κρατώντας σας από το χέρι. Πιθανότατα, για λίγες ακόμη εβδομάδες δε θα μπορεί να περπατήσει μόνο του.
Κάποια μωρά μπορούν να περπατήσουν μόνα τους ήδη στους 12 μήνες, ωστόσο το βάδισμά τους δεν είναι σταθερό.

Μετά τους 12 μήνες

Μετά από αυτά τα μαγικά βήματα προς την ανεξαρτησία, το παιδί σας θα αρχίσει να μαθαίνει όλο και περισσότερα και να βελτιώνεται:
- Στους 14 μήνες, είναι ικανό να στέκεται μόνο του. Πιθανότατα μπορεί να κάθεται και να ξανασηκώνεται.
- Στους 15 μήνες, ίσως να τα πηγαίνει ήδη καλά με το περπάτημα! Βέβαια, φαίνεται να περπατάει κάπως περίεργα, με τα πόδια αρκετά ανοιχτά και τα ποδαράκια να δείχνουν προς τα έξω. Αυτό είναι φυσιολογικό και το βοηθάει να διατηρεί την ισορροπία του.
- Στους 16 μήνες περίπου, το μωρό ενδιαφέρεται να μάθει πώς λειτουργούν τα… σκαλοπάτια. Ωστόσο, είναι δύσκολο να τα ανεβοκατεβεί χωρίς βοήθεια.
- Το πιο πιθανό είναι πως το παιδί σας θα περπατάει κανονικά όταν κλείσει τους 18 μήνες. Σε αυτήν τη φάση του αρέσει να δοκιμάζει νέα πράγματα: να σκαρφαλώνει, να ανεβοκατεβαίνει σκάλες, να κλωτσάει μπάλες ή ακόμα και να χορεύει!
- Μετά το 2ο έτος, τα βήματα του μωρού είναι ακόμη πιο σίγουρα, ενώ μπορεί να ξεκινήσει και τα πρώτα… χοροπηδητά!
- Στα τρίτα γενέθλια του παιδιού σας, πολλές από τις βασικές του κινήσεις θα έχουν ήδη γίνει δεύτερη φύση του. Μπορεί να ανεβοκατεβαίνει σκάλες και να περπατάει πολύ φυσικά, χωρίς να το σκέφτεται ιδιαίτερα.

Ο ρόλος του γονέα

Τα πρώτα βήματα του μωρού
Η μαμά και ο μπαμπάς πρέπει να είναι εκεί για να στηρίζουν και να βοηθούν το μωρό στην εξερεύνηση των νέων του δυνατοτήτων! Δείξτε στο μωράκι σας πώς να λυγίζει αργά τα γόνατα και να κάθεται και πώς να στέκεται όρθιο. Κρατήστε τα χεράκια του και βοηθήστε το να περπατήσει προς το μέρος σας.
Επίσης, μπορείτε να βοηθήσετε το μωράκι σας με μια στράτα ή περπατούρα. Υπάρχουν στράτες με ήχους και με τροχούς που προσφέρουν εύκολη κίνηση και θα βοηθήσουν το παιδί σας να μάθει να χρησιμοποιεί τα ποδαράκια του με άνεση.
Τέλος, μη βιαστείτε να φοράτε στο μωρό σας παπουτσάκια. Μέχρι να βγει από το σπίτι και να περπατάει σε εξωτερικές, τραχιές ή κρύες επιφάνειες, είναι προτιμότερο να βαδίζει με γυμνά πόδια, γιατί έτσι βελτιώνεται η ισορροπία και ο συντονισμός του.
Εννοείται ότι θα πρέπει να φροντίζετε πως το περιβάλλον, μέσα στο οποίο το μωράκι σας θα μάθει τις δυνατότητές του, είναι ασφαλές! Για το σκοπό αυτό, υπάρχουν ειδικά προϊόντα για την ασφάλεια του μωρού μέσα στο σπίτι.
Και, φυσικά, δε θα πρέπει να το αφήνετε ποτέ δίχως επίβλεψη!
Σε κάθε περίπτωση, ρωτήστε το γιατρό σας για κάθε απορία που έχετε σχετικά με τα πρώτα σας βηματάκια.


Αντιδράσεις:


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Facebook Themes