Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα, 2 Μαρτίου 2015

Μωρά γεννιούνται με φυσικό τοκετό μετά από καισαρική τομή, τώρα και στην Ελλάδα.toketos Γράφει η Κωνσταντίνα Νούσια
Μαία ,RM- MSc
Γεώργιος Φαρμακίδης M.D
Καθηγητής του University of Stony Brook NY USA


Στην Ελλάδα η καισαρική τομή έχει αγγίξει το 60% των τοκετών και η ιατρικοποίηση του τοκετού σε όλα τα στάδια αποτελεί γεγονός. Ενώ διεθνώς και στην Αμερική δεν υπερβαίνει το 35%.Τίθεται το ερώτημα λοιπόν , γιατί οι Ελληνίδες έχουν δυσκολία να γεννήσουν φυσιολογικά το παιδί τους;
Τα αίτια που οδηγούν στην καισαρική 
Είναι πολλά τα αίτια. Η τοκοφοβια , η κουλτούρα τα προβλήματα με το έμβρυο . Μεγάλη δε συνεισφορά έχουν οι προηγηθείσες καισαρικές.
Τα αίτια λοιπόν της πρώτης καισαρικής τομής ποικίλουν και η άποψη δυστυχώς που επικρατεί  »Μια φορά καισαρική ,πάντα καισαρική»  κατευθύνει τις γυναίκες σε επαναληπτική καισαρική !
VBAC_2Η αντίληψη όμως αυτή έρχεται να καταργηθεί από τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες που προτείνουν ότι τα ζευγάρια πρέπει να έχουν την επιλογή ενός φυσικού κολπικού τοκετού στην δεύτερη εγκυμοσύνη τους .
Πώς γίνεται ο φυσικός (κολπικός) τοκετός μετά από την καισαρική τομή; 
Η επιλογή για TOLAC ( Trial of labor after caesarean ) γίνεται πλέον πραγματικότητα και στην Ελλάδα από μαίες και γυναικολόγους ειδικά εκπαιδευμένους στην παρακολούθηση και εκτέλεση ενός κολπικού τοκετού μετά από καισαρική. Οι εξειδικευμένες μαίες έχουν ενεργό ρόλο και είναι κατάλληλα εκπαιδευμένες ώστε να αναλαμβάνουν να προετοιμάσουν και να εκπαιδεύουν τα ζευγάρια καθώς επίσης και να στηρίξουν τις επίτοκες στην προσπάθεια τους να εκπληρώσουν το όνειρο που δεν είναι άλλο από το να καταφέρουν να γεννήσουν φυσικά το παιδί τους με την συνεργασία των γυναικολόγων.
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του NHS της Αγγλίας Και του ACOG της Αμερικής οι γυναίκες που είχαν μία προηγούμενη χαμηλή ΚΤ χωρίς σοβαρές επιπλοκές και είχαν κατά τα άλλα φυσιολογική εγκυμοσύνη θα πρέπει να ενθαρρύνονται για VBAC (κολπικό τοκετό μετά από καισαρική) . Σε ιατρικά κέντρα πλήρως εξοπλισμένα και με κατάλληλη υποδομή. Το ποσοστό επιτυχίας είναι 72% με 76% αν είναι ο πρώτος κολπικός τοκετός και 87 με 90% αν είναι επόμενος.. Επίσης οι γυναίκες που εισάγονται σε πρόωρο τοκετό με ιστορικό χαμηλής εγκάρσιας ΚΤ έχουν περίπου το ίδιο ποσοστό επιτυχίας με τις γυναίκες που γεννούν στο τέλος της εγκυμοσύνης, αλλά έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για ρήξη μήτρας.
Υπάρχει κίνδυνος για ρήξη της μήτρας στον κολπικό τοκετό μετά από καισαρική; 
Ο κίνδυνος που τονίζεται ιδιαίτερα στην χώρα μας στην προσπάθεια για TOLAC είναι η πλήρης ρήξης της μήτρας, αλλά στη διεθνή βιβλιογραφία τονίζεται ότι το ποσοστό είναι πολύ χαμηλό -περίπου 0,2 με 0,8% σε γυναίκες με μια προηγούμενη καισαρική τομή. Λόγο ότι η τομή είναι στο χαμηλότερο τμήμα της μήτρας όπου δεν υπάρχουν πολλές μυϊκές ίνες η πιθανότητα ρήξης είναι πολύ χαμηλή. Συνήθως γίνεται διαχωρισμός της ουλής . Εάν αυτός ο διαχωρισμός καλύπτεται από την ουροδόχο κύστη τότε δεν χρειάζεται καμία επέμβαση. Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει εάν η τομή είναι στο μυϊκό τμήμα της μήτρας. Τότε η πιθανότητα ρήξης είναι 5-8%
Επίσης αναφορές στη βιβλιογραφία σχετικά με τους κινδύνους των αιμορραγιών που απαιτούν υστερεκτομή ή μετάγγιση αίματος είναι σπάνιες σύμφωνα ακόμη και με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Γαλλίας . Άλλωστε οι κίνδυνοι μολύνσεων μετά τον τοκετό, η φλεβική θρόμβωση ή εμβολή φαίνονται ίδιες για TOLAC όσο και στην επιλεκτική επαναληπτική καισαρική τομή (ERCD ) και εξακολουθούν να είναι σπάνιες.
shutterstock_7662466_VBACLOVE1
Πλεονεκτήματα του κολπικού τοκετού μετά από καισαρική για τη μητέρα
Τα πλεονεκτήματα του TOLAC είναι η συντομότερη ανάρρωση της μητέρας ,όπως και η διάρκεια νοσηλείας της στο μαιευτήριο είναι μικρότερη ,απολαμβάνει άμεση εδραίωση του θηλασμού , έχει δυνατότητα αποτελεσματικότερης φροντίδας και περίθαλψης του νεογνού Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι το ζευγάρι έχει την δυνατότητα για πολλές μελλοντικές εγκυμοσύνες , διότι οι πολλαπλές καισαρικές τομές εγκυμονούν κινδύνους που σχετίζονται με την αντοχή της μήτρας και τον τραυματισμό γειτονικών οργάνων καθώς και με το στρυφνό πλακούντα που οδηγεί σε επιπλοκές.
Τέλος μελέτες δείχνουν σημαντικότερη ψυχοσωματική ικανοποίηση στις μητέρες που επιχειρούν κολπικό τοκετό από εκείνες που επιλέγουν προγραμματισμένη καισαρική τομή.

baby-VBAC1Πλεονεκτήματα του κολπικού τοκετού μετά από καισαρική για το νεογνό
Σίγουρα οφέλη υπάρχουν και για το έμβρυο όπως είναι η αποφυγή αναπνευστικής ανωριμότητας ,άμεση επιδερμική επαφή με την μητέρα (skin to skin) και θηλασμός στην 1η ώρα
Ο πατέρας επίσης απολαμβάνει την έλευση του παιδιού του στην ζωή και μοιράζεται την εμπειρία με την σύντροφο του !
Οι παράγοντες που επηρεάζουν την επιτυχή έκβαση στην προσπάθεια για TOLAC είναι καταρχάς η φυσική έναρξη του τοκετού ,εάν υφίσταται προηγούμενος κολπικός τοκετός και τέλος εάν υπάρχει ευνοϊκό Bishop score (προετοιμασία του τραχήλου της μήτρας) κατά την είσοδο στην αίθουσα τοκετών και η μη παρεμβατική ιατρική.
Η προετοιμασία της εγκύου καθόλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης με ασκήσεις εμπεδώσεις, ψυχική ενθάρρυνση και σωστή υποστήριξη κατά την διαδικασία του φυσικού τοκετού από επαγγελματίες υγείας κατάλληλα εκπαιδευμένους ,εξασφαλίζει υψηλά ποσοστά επιτυχούς VBAC
Κλείνοντας θα θέλαμε να τονίσουμε ότι παρόλο που στην Ελλάδα υπάρχει ο μύθος της επαναληπτικής καισαρικής, πρέπει τα ζευγάρια να ενημερώνονται πλήρως για τις επιλογές που έχουν και να ενθαρρύνονται από τους επαγγελματίες υγείας για την δυνατότητα του κολπικού τοκετού ακόμα και μετά την καισαρική τομή !
Καλώς να υποδεχτείτε το αγγελούδι σας !

Γράφει η Κωνσταντίνα Νούσια
Μαία ,RM- MSc
Γεώργιος Φαρμακίδης M.D
Καθηγητής του University of Stony Brook NY USA


Αντιδράσεις:


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Facebook Themes