Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2015

Τα μωρά «μυρίζουν» το φόβο των μαμάδων!


Οι μητέρες ίσως να εκπέμπουν οσμές που διδάσκουν στα μωρά τους τι πρέπει να φοβούνται! Αυτό υποστηρίζει νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Michigan.

Η έρευνα μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση ενός φαινομένου, που δημιουργεί απορία στους επιστήμονες εδώ και πολλές δεκαετίες: τα μωρά μπορεί να έχουν έντονες αντιδράσεις σε καταστάσεις που ποτέ δε γνώρισαν, αλλά τις βίωσαν οι γονείς τους. Για παράδειγμα, τα παιδιά των επιζώντων του Ολοκαυτώματος συχνά βλέπουν εφιάλτες και παρουσιάζουν συμπεριφορές αποφυγής που συνδέονται με τις εμπειρίες των γονιών τους, ακόμη και αν αυτές βιώθηκαν προτού τα ίδια γεννηθούν!

Υιοθετώντας τους φόβους της μαμάς

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή δρ Jacek Debiec, οι αντιδράσεις αυτές φαίνεται πως είναι πολύ βαθιά ριζωμένες για να είναι απλώς το αποτέλεσμα του ότι έχουν ακούσει, ενδεχομένως, ιστορίες για τις τρομακτικές γεγονότα.
«Η έρευνά μας δείχνει ότι τα βρέφη μπορούν να μάθουν από τη μητρική έκφραση του φόβου, από πολύ νωρίς στη ζωή τους», λέει ο Δρ. Debiec. «Πριν ακόμη αποκτήσουν τις δικές τους εμπειρίες, αποκτούν τις εμπειρίες των μαμάδων τους. Μάλιστα, αυτές οι μνήμες που κληρονομούν από τη μητέρα βιώνονται για πολλά χρόνια».
Στη μελέτη τους, ο Δρ Debiec και οι συνεργάτες του εξέθεσαν μη-εγκύους αρουραίους σε μια δυσάρεστη ηλεκτροπληξία, κάθε φορά που μύριζαν τη μέντα. Όταν οι θηλυκοί αρουραίοι γέννησαν, οι ερευνητές εξέθεσαν και πάλι τις μητέρες αρουραίους στη μυρωδιά της μέντας, αυτή τη φορά με την παρουσία των νεογνών τους. Οι μητέρες εμφάνισαν τα σωματικά συμπτώματα του φόβου. Όταν τα νεογέννητα μεγάλωσαν, οι ερευνητές τα εξέθεσαν και πάλι στη μυρωδιά της μέντας. Αν και δεν είχαν πάθει ποτέ κάτι εκτιθέμενα σε αυτή τη μυρωδιά, τα επίπεδα των ορμονών του στρες αυξήθηκαν, δείχνοντας ότι βίωσαν φόβο.
Τα μωρά "μυρίζουν" το φόβο των μαμάδων

Μαθαίνοντας από τη μυρωδιά

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η περιοχή του εγκεφάλου που είναι γνωστή ως αμυγδαλή μαθαίνει στα νεογέννητα να υιοθετούν τους φόβους των μαμάδων τους. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αμυγδαλή διαδραματίζει καίριο ρόλο στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των απειλών.
Αν και η μελέτη διεξήχθη σε αρουραίους, οι ερευνητές πιστεύουν ότι ένας παρόμοιος μηχανισμός μπορεί να εξηγήσει πώς οι γονείς (συμπεριλαμβανομένων των μπαμπάδων, εφόσον φροντίζουν συχνά το μωρό) μεταδίδουν κάποιο φόβο στα παιδιά τους, όπως είναι ο φόβος για τον οδοντίατρο.
Βέβαια, οι γονείς μπορεί να σηματοδοτούν το φόβο και με άλλους τρόπους, όπως μέσω αλλαγών στην έκφραση του προσώπου, τον τόνο της φωνής τους ή τη γλώσσα του σώματος.

~readyforbaby.gr


Αντιδράσεις:


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Facebook Themes