Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2015

Γιατί το άγγιγμα είναι ευεργετικό για το μωρό. Αίσθηση ασφάλειας, ζεστασιάς και αγάπης


Για ένα βρέφος, το άγγιγμα της μητέρας του παρέχει μια αίσθηση ασφάλειας, ζεστασιάς και αγάπης. Ωστόσο, οι έρευνες που έχουν γίνει δείχνουν ότι πετυχαίνει πολλά περισσότερα.

Το άγγιγμα καταπολεμά το στρες

Η νευρολόγος και νευροεπιστήμονας Tallie Z. Baram ανακάλυψε ότι τα χάδια και άλλες παρόμοιες ενέργειες πυροδοτούν τη δραστηριότητα στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο του μωρού, που βελτιώνει τη γνωστική του λειτουργία και την αντοχή απέναντι στο άγχος. Στην έρευνά τους, η Baram και οι συνεργάτες της δείχνουν πώς τα αισθητηριακά ερεθίσματα από τη μητρική φροντίδα μπορούν να τροποποιήσουν τα γονίδια που ελέγχουν την εκλυτική ορμόνη της κορτικοτροπίνης –μια ορμόνη που εκκρίνεται όταν υπάρχουν υψηλά επίπεδα στρες.
Στο σύνολό της, η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί ότι δεν υπάρχει κάτι που να καταπολεμά καλύτερα το στρες από ό,τι η ανθρώπινη επαφή. Για τα μωρά, η γέννησή τους είναι μια πολύ αγχωτική και τρομακτική διαδικασία. Η τοποθέτησή τους στην αγκαλιά της μητέρας, όπου μπορούν να ακούν τους χτύπους της καρδιάς της, τα ηρεμεί ενώ η επαφή με το δέρμα της τα προσαρμόζει στο νέο περιβάλλον έξω από τη μήτρα.
Έρευνες έχουν αποδείξει, ότι η άμεση επαφή της μητέρας με το μωρό «δέρμα-με-δέρμα» βοηθά στο να σταθεροποιηθούν η θερμοκρασία του νεογνού, η πίεση του αίματος, οι καρδιακοί παλμοί, τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και η αναπνοή του.

Καλή σωματική ανάπτυξη

Τα μωρά που έρχονται σε συχνή επαφή με το σώμα της μητέρας τους συνήθως κερδίζουν περισσότερο βάρος. Το άγγιγμα ενεργοποιεί την αυξητική ορμόνη και αυξάνει τα ένζυμα που καθιστούν τα κύτταρα των ζωτικών οργάνων πιο δεκτικά στη δράση αυτών των ορμονών.
Αρκετοί επιστήμονες πιστεύουν πως το συχνό άγγιγμα αυξάνει την έκκριση ορμονών που σχετίζονται με την πέψη. Η επάρκεια και γενικότερα η καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος συμβάλλει στην καλή σωματική ανάπτυξη του βρέφους.

Περισσότερη επαφή, λιγότερο κλάμα!

Έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι όσο αυξάνεται η επαφή της μαμάς με το βρέφος τόσο ελαττώνεται το κλάμα του. Σε πείραμα που έγινε, ζητήθηκε από μια ομάδα μανάδων να κουβαλούν τα μωρά τους για περισσότερες από 3 ώρες καθημερινά. Έπειτα έγιναν συγκρίσεις με μια άλλη ομάδα γυναικών, που τα κουβαλούσαν 1-2 ώρες την ημέρα. Το αποτέλεσμα; Τα μωρά που βρίσκονταν για περισσότερες ώρες στην αγκαλιά της μητέρας τους έκλαιγαν λιγότερο. Το στενό δέσιμο με το γονιό τούς έδωσε μια ισχυρότερη αίσθηση ασφάλειας.
Ακόμη περισσότερο βοηθάει το να μιλάει ή και να τραγουδάει στο μωρό της η μαμά, όση ώρα το βαστάει στην αγκαλιά της.
Γιατί το άγγιγμα είναι ευεργετικό για το μωρό

Η επαφή βελτιώνει τη συμπεριφορά

Οι έρευνες καταδεικνύουν πως τα μωρά που δέχονται επιπλέον επαφή κοιμούνται καλύτερα τα βράδια, κάνουν λιγότερη φασαρία κατά τη διάρκεια της ημέρας και αλληλεπιδρούν καλύτερα με τους γονείς ή όποιον άλλον τα φροντίζει.

Το άγγιγμα βελτιώνει την αυτοπεποίθηση

Κατά τον ίδιο τρόπο που ένας ενήλικας νιώθει την αυτοπεποίθησή του να τονώνεται, όταν ακούει καλά λόγια από κάποιον, ένα μωρό νιώθει ότι αποκτά αξία όταν το αγγίζουν και το χαϊδεύουν.

Κάθε γονιός έχει τον τρόπο του!

Ο κάθε γονιός έχει τον δικό του τρόπο στην επαφή με το παιδί του. Συνήθως οι μαμάδες προσφέρουν πιο γλυκά και απαλά χάδια και κρατούν τα μωρά τους με στοργή και ηρεμία. Οι μπαμπάδες, από την άλλη, πολλές φορές τα κρατούν στον αέρα, τα «παίζουν» επάνω στα γόνατά τους ή στο πάτωμα.
Και οι δύο μορφές είναι χρήσιμες για το μωρό και συνεισφέρουν στην υγιή του ανάπτυξη.
Μην ξεχνάτε: Για κάθε απορία, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας!

Το διαβάσαμε από ~readyforbaby.gr


Αντιδράσεις:


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Facebook Themes