Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015

Πώς να αποτρέψεις το παιδί από τη χρήση κάνναβηςΤα παιδιά στην εφηβεία, μπορεί να νομίζουν ότι  γνωρίζουν καλά κάποια θέματα, βασισμένα σε πληροφορίες από συμμαθητές και συνομηλίκους τους, αλλά όπως στο θέμα του σεξ και του αλκοόλ, η πληροφόρηση τους μπορεί να είναι από ελλιπής έως εντελώς λανθασμένη.
Όταν συζητάς οποιοδήποτε “δύσκολο” θέμα με το παιδί σου, το καλύτερο σημείο από το οποίο μπορείς να ξεκινήσεις είναι να του δώσεις τα καλύτερα στοιχεία και τις πιο έγκυρες πληροφορίες που μπορείς να βρεις. Η αναζήτηση στο διαδίκτυο μαζί με το παιδί , για να βρείτε τι είναι η κάνναβη και τι προκαλεί στο σώμα, είναι μια καλή αρχή. Για παράδειγμα, μπορείς ν’ ανακαλύψεις στοιχεία όπως  τον τρόπο που τα χημικά στη μαριχουάνα επηρεάζουν το σώμα, τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο ενός εφήβου ή ενός παιδιού σε προεφηβική ηλικία, την κρίση, τον ύπνο και τη γενικότερη υγεία.
Όπως με το αλκοόλ, μπορείς να πεις στο παιδί σου ότι η Ινδική κάνναβη είναι μια ψυχοδραστική ουσία η οποία μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες σε όλους τους ανθρώπους, αλλά ειδικά στους εφήβους που ακόμα αναπτύσσονται σωματικά και συναισθηματικά. Μπορείς να αναθέσεις στο παιδί σου, σαν εργασία για το σπίτι, να βρει ένα ή δύο άρθρα να συζητήσετε, σχετικά με το πώς η κάνναβη επηρεάζει τον εγκέφαλο και ποιες είναι οι παρενέργειες που προκαλεί. Χρησιμοποίησε αυτά τα άρθρα σαν έναυσμα για να κουβεντιάσετε το θέμα μαζί.
Στη συνέχεια, όταν μιλάς στο παιδί σου γι’αυτό το θέμα, καλό θα ήταν να έχεις πλήρη επίγνωση της ηλικίας του. Με τα μικρότερης ηλικίας παιδιά (δημοτικού) καλύτερα να μοιραστείς μόνο τις βασικές πληροφορίες ενώ τα μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά (γυμνάσιο, λύκειο) μπορείς να τα βοηθήσεις να ξεχωρίσουν τη πραγματικότητα από την φαντασία. Το παιδί σου μπορεί να διαμαρτυρηθεί, λέγοντας ότι “τα ξέρω ήδη όλα αυτά,”  αλλά μη παραιτηθείς τόσο εύκολα. Τα παιδιά σ’ αυτή την ηλικία μπορεί να νομίζουν ότι γνωρίζουν καλά κάποια θέματα, βασισμένα σε πληροφορίες από συμμαθητές και συνομηλίκους τους, αλλά όπως με το σεξ και το αλκοόλ, η πληροφόρηση τους μπορεί να είναι από ελλιπής έως εντελώς λανθασμένη.
Ξεκίνα την συζήτηση ρωτώντας, “Ωραία, τότε πες μου εσύ τι ξέρεις για τη κάνναβη.” Άφησε το παιδί σου να μιλήσει, χωρίς να το διακόπτεις, μέχρι να σου πει ό,τι ξέρει. Εάν κάνει λάθος κάπου, πριν το διορθώσεις, κάνε τις ακόλουθες ερωτήσεις:
“Από περιέργεια, πως απέκτησες αυτές τις γνώσεις;”
“Λες ότι η κάνναβη δεν είναι τόσο βλαβερή επειδή ο Γιάννης είπε ότι δεν έχει πάθει τίποτα, αλλά δεν έχει πάθει τίποτα μέχρι σήμερα. Αύριο;”
“Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η κάνναβη δεν είναι τόσο βλαβερή όπως το αλκοόλ αλλά δεν είναι τόσο απλό. Νομίζω πρέπει να μιλήσουμε γι’ αυτό.”
Το παιδί σου μπορεί να έχει κάποιες δύσκολες ερωτήσεις σχετικά με το θέμα και θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος/η να τις απαντήσεις όσο πιο ειλικρινά και έξυπνα μπορείς. Παρακάτω θα βρείς κάποια σχόλια ή ερωτήσεις που μπορεί να πρέπει να αντιμετωπίσεις καθώς και μερικές πολύ χρήσιμες απαντήσεις!
1. Εάν είναι τόσο εύκολο να βρείς κάνναβη, τότε δεν είναι βλαβερή για τους ανθρώπους
Εξήγησε στο παιδί σου ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα σωστό, ότι υπάρχουν αρκετές ουσίες που είναι νόμιμες, όπως το αλκοόλ, τα τσιγάρα και τα φαρμακευτικά ναρκωτικά τα οποία μπορεί να είναι επικίνδυνα ή ακόμα και να οδηγήσουν στον θάνατο εάν κάνεις χρήση ή κατάχρηση. Επισήμανε τα θέματα ασφάλειας των νόμιμων ουσιών επειδή ποτέ δεν ξέρει κάποιος πώς μια συγκεκριμένη ουσία μπορεί να τον επηρεάσει. Ξέρουμε με βεβαιότητα ότι η χρήση ουσιών στα παιδιά δεν έχει ποτέ καλά αποτελέσματα γιατί ο εγκέφαλος τους ακόμα αναπτύσσεται. Μπορείς να πεις,”Η χρήση της κάνναβης θα επηρεάσει την μνήμη σου, την δυνατότητα συγκέντρωσης, τον συντονισμό των κινήσεων σου και το πως παίρνεις αποφάσεις. Ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσεις τον έλεγχο και να παίρνεις αποφάσεις είναι με καθαρό μυαλό και όχι κάτω από την επήρεια της κάνναβης”
2. Το αλκοόλ σκοτώνει πολλούς ανθρώπους ενώ η κάνναβη φαίνεται σχετικά πιο ασφαλής γιατί ζεις περισσότερο
Οποιοσδήποτε μπορεί να πεθάνει από τη χρήση μιας ουσίας, νόμιμης ή όχι, ανάλογα με το πως και πότε τη χρησιμοποιεί. Είναι αλήθεια ότι πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο επειδή οδηγούν κάτω από την επήρεια αλκοόλ ή από δηλητηρίαση λόγω αλκοόλ και από το κάπνισμα, οπότε πρέπει να τονίσεις γιατί δεν θες το παιδί σου να χρησιμοποιεί ούτε αυτές τις ουσίες. Επισήμανε ότι το γεγονός πως δεν προβάλλονται ιδιαίτερα οι θάνατοι που συμβαίνουν αμέσως μετά τη χρήση κάνναβης, δεν σημαίνει ότι είναι πιο ασφαλής σαν ουσία από τις υπόλοιπες. Επανέλαβε ότι κάθε φορά που κάποιος κάνει χρήση κάνναβης, επηρεάζει την ικανότητά του να παίρνει σωστές αποφάσεις ενώ οι αντιστάσεις του μειώνονται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κακές επιλογές ή και επικίνδυνες. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να επισημάνεις εδώ είναι ότι όλες οι ουσίες θα επηρεάσουν το παιδί σου με κάποιο αρνητικό τρόπο και ότι καμία ουσία δεν είναι απαραίτητα πιο ασφαλής από κάποια άλλη.
 3. Έχεις ποτέ καπνίσει κάνναβη;
Αυτή η ερώτηση μπορεί να είναι η πιο τρομακτική όταν προέρχεται από το παιδί και απευθύνεται στον γονέα. Η απάντηση εξαρτάται από το πώς μεγαλώνεις το παιδί σου και ποιες είναι οι πεποιθήσεις σου για την αποκάλυψη τέτοιων πληροφοριών.Ενώ κάποιοι γονείς νιώθουν ότι δεν μπορούν ή δεν πρέπει να είναι ειλικρινείς στο να παραδεχτούν τη χρήση ουσιών στο παρελθόν, για αυτούς που το θέλουν, είναι σημαντικό ν΄ακολουθήσουν κάποιες οδηγίες.
Πρώτον, η απάντηση να είναι σύντομη και σαφής, χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Μπορείς να πεις κάτι σαν “Όταν ήμουν στο Λύκειο κάποιος μου προσέφερε λίγη να καπνίσω και επειδή δεν ήμουν αρκετά δυνατός για ν’ αρνηθώ τη δοκίμασα”. Μπορείς να πεις κάποιες λεπτομέρειες για το πως σε έκανε να νιώσεις, επισημαίνοντας ότι σήμερα καταλαβαίνεις πως η χρήση κάνναβης, επηρέασε αρνητικά την δυνατότητα σου να σκεφτείς καθαρά, σ’ έκανε να χάσεις το ενδιαφέρον σου για δραστηριότητες που αγαπούσες, ότι κινδύνεψες από τον νόμο κτλ. Προσπάθησε να μην απορροφηθείς από το παρελθόν σου αλλά να συγκεντρωθείς σε ό,τι έμαθες τότε και τώρα που είσαι ενήλικας, καθώς και στο ενδιαφέρον σου για το παιδί σου και το μέλλον του. Εάν το παιδί σου πει, “Αφού κάπνισες κι εσύ γιατί όχι κι εγώ;” μπορείς να του πεις ότι επειδή εσύ έκανες ένα λάθος, δεν σημαίνει ότι θες και το παιδί σου να το κάνει. Δείξε ότι μοιράστηκες μια τέτοια πληροφορία με το παιδί σαν μέρος της προσπάθειάς σου να είσαι ειλικρινής μαζί του και να το βοηθήσεις ν’ αποφύγει τις παγίδες της χρήσης ουσιών και όχι για να του δώσεις την άδεια να ξεκινήσει ελεύθερα να κάνει.
4. Τι να κάνω άμα μπω στον πειρασμό;
Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι τα παιδιά τους δεν θα τους μιλήσουν αν ποτέ μπουν στον πειρασμό να κάνουν κάνναβη επειδή τους κρατούν σε απόσταση ή γενικά δεν μοιράζονται μαζί τους πολλά πράγματα. Μην αφήσεις την εφηβική συμπεριφορά να σε ξεγελάσει στο να πιστέψεις ότι το παιδί σου δεν θα θελήσει τη βοήθεια σου εάν βρεθεί αντιμέτωπο με τον πειρασμό να κάνει χρήση κάνναβης ή άλλων ουσιών.  Τα παιδιά μπορεί να δείχνουν και να συμπεριφέρονται αδιάφορα ή να είναι επιφυλακτικά αλλά αυτό οφείλεται στο ότι δεν ξέρουν πως να μιλήσουν στους γονείς και τους συμμαθητές τους και όχι επειδή δεν εκτιμούν τη συμβουλή τους. Πες ξεκάθαρα στο παιδί σου ότι μπορεί να σου μιλήσει οποτεδήποτε νιώσει να το πιέζουν ή αισθανθεί τον πειρασμό να πει “ναι” στη κάνναβη. Εάν π.χ. έχει πάει στο πάρτι κάποιου φίλου όπου υπάρχει κάνναβη, μπορεί να σου τηλεφωνήσει να το πάρεις ανεξάρτητου ώρας ή μέρας.  Μπορείς να πεις στο παιδί “Περιμένω να μη χρησιμοποιήσεις ουσίες επειδή γνωρίζουμε πόσο βλαβερές είναι για την υγεία σου. Εάν κάτι προκύψει και χρειαστείς βοήθεια, θα είμαι εδώ για εσένα!”.
Επιπλέον καλό είναι να του τονώσεις την αυτοπεποίθηση, δίνοντάς του κάποιες απαντήσεις που μπορεί να χρησιμοποιήσει όταν τις χρειαστεί. Οι περισσότεροι έφηβοι (και ενήλικες) σπάνια μπορούν να αρνηθούν μια παράκληση όταν κάποιος τους ζητά κάτι και συχνά λένε “ναι” όταν φοβούνται να πούν “όχι”.
Το να έχει έτοιμες κάποιες καλές απαντήσεις, μπορεί να βοηθήσει πολύ την αυτοπεποίθηση του παιδιού και να το κάνει πιο σίγουρο όταν χρειαστεί να αρνηθεί. Μερικά παραδείγματα:
“Μπα, προσπαθώ να το κόψω” (και μετά αλλάζει θέμα)
“Οι γονείς μου μπορούν να το μυρίσουν από μακριά. Θα με σκοτώσουν.”
“Έχω τόσα πράγματα να κάνω αύριο (πχ ποδόσφαιρο, διάβασμα, κιθάρα). Δεν μπορώ να το κάνω.”
Όπως τόσα θέματα που αφορούν τον κίνδυνο των παιδιών, δεν αρκεί μια και μοναδική συζήτηση. Είναι μια κουβέντα που θα πρέπει να κάνεις με το παιδί σου από τα προεφηβικά του χρόνια και μέχρι το τέλος του Λυκείου ή ακόμα και στο Πανεπιστήμιο. Το να δώσεις στο παιδί σου να καταλάβει ότι είσαι δίπλα του σε κάθε του βήμα και ότι συνεχίζεις τη συζήτηση σε κάθε στάδιο της ανάπτυξης του, θα το βοηθήσει να μείνει μακριά από ουσίες.
Πηγή: http://www.empoweringparents.com


Αντιδράσεις:


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Facebook Themes